TRESCON Linz
TRESCON St. Pölten
TRESCON Salzburg
TRESCON Ljubljana
TRESCON Bratislava
TRESCON Brno

Onboarding - podpora pri integraciji novozaposlenih

in pomoč pri utiranju poti v novo delovno okolje kar najbolj mirno in gladko

Končno. Dobili ste sodelavca za predolgo časa odprto delovno mesto oz. delovno mesto, na katerem ste želeli spremembo. Konec uspešnega procesa iskanja in izbora je hkrati tudi začetek novega, vsaj tako pomembnega in občutljivega procesa: integracije novo zaposlenega v vaše podjetje!

Zlasti pri vodilnih zaposlenih, ki so dolgoletne delovne izkušnje gradili v drugem podjetju, tveganj ob prilagajanju novim razmeram ne gre podcenjevati. Navade in rutine odpadejo, sodelavci in poslovni partnerji so povsem drugi in drugačni. Izvirni motiv za menjavo delovnega mesta je postavljen na preizkušnjo. Za to začetno obdobje sprememb so značilna številna vprašanja, negotovost ali celo strahovi.

Podjetja, ki tovrstna tveganja želijo zmanjšati, ničesar ne prepuščajo naključju. Tudi integracije novih vodilnih zaposlenih in strokovnjakov ne.

Pogoste težave v fazi uvajanja (onboarding): 

  • pomanjkljiva konkretizacija delovnih nalog in oprijemljivih pričakovanj s strani neposrednega vodje
  • nezadostna priprava pri organizacijskih podrobnostih (npr. ustrezno opremljeno delovno mesto)
  • pozabimo na socialno integracijo novega sodelavca, seznanjanje z nenapisanimi pravili, neformalnimi vodji in eminencami, druženju ob kavi
  • pozabljeni dogovori ali obljube iz zaposlitvenega postopka
  • ni konkretnega načrta uvajanja
  • pomanjkljivo mentorstvo s strani sodelavcev ali pomanjkljiva sprotna povratna informacija s strani mentorja ali nadrejenega
  • ni razvojnega načrta za posameznikovo napredovanje

Izdelan in domišljen koncept in načrt onboardinga pomeni na konkurenčnem trgu delovne sile pomembno strateško prednost pri privabljanju novih sodelavcev.

Vas zanima več? Stopite v stik z nami!