TRESCON Linz
TRESCON St. Pölten
TRESCON Salzburg
TRESCON Ljubljana
TRESCON Bratislava
TRESCON Brno

Dvojna kariera športnikov

03/29/2022

Avtorica: Katarina Bremec Slanič

Slovenci smo narod športnikov, kmalu bom prižgali olimpijsko baklo. Kako pa športniki po zaključeni športni karieri nadaljujejo karierno pot? Kako usklajevati profesionalni šport in biti zaposlen v korporativnem okolju? 

Delili smo izkušnje in poglede o dvojni karieri profesionalnih športnikov. Evropski projekt BRAVA-DC naslavlja ravno to tematiko, kako razvijati dvojne kariere športnikov in vzpostaviti stanja politik oz. razmer znotraj podjetij, ki razvoj tovrstnih karier spodbujajo. Hvala Nataša Verk, dr. Klement Podnar, dr. Mojca Doupona Topič, Viktorija Pečnik Oblak ter Fakulteti za družbene vede ib Fakulteti za šport za povabilo k sodelovanju na fokusnih skupinah in izkazano zaupanje.

V diskusiji smo s predstavniki športnikov in delodajalcev iskali rešitve, ki bi športnikom olajšale zaposlovanje v korporativnih in drugi sektorjih. V konstruktivni debati smo izmenjali različne pogled in identificirali ključne zaviralne in spodbujevalne dejavnike razvoja dvojne kariere in možnih ukrepov na tem področju. Ukrepi bi pomagali tako športnikom kot delodajalcem in ustvarili nove sinergije. In kakšne so bile sklepne misli na fokusni skupini?

•    Športniki v športni karieri pridobijo veščine in kompetence, ki so cenjene in prenosljive v korporativna okolja (ciljna usmerjenost, sposobnost iskanja rešitev, vztrajnost, obvladovanje uspehov in neuspehov).
•    K dvojni karieri športnikov je potrebno pristopiti čimprej (že v osnovni šoli), celostno in povezati strokovnjake na področju športa, karierne orientacije in HR.
•    Večina delodajalcev se srečuje z operativnimi izzivom, kako zagotavljati primerna delovna okolja, bi omogočala združevanje obeh karier (prilagajanje delovnega časa, krajših in daljših odsotnosti).
•    Treba je vzpostaviti okolje, ki športnike in delodajalce vzpodbuja k povezovanju, prenosu izkušenj in delodajalcem nudi finančnim vzpodbude pri zaposlovanju športnikov.
•    Olimpijski karierni center na nacionalni ravni vodi aktivnosti, projekte in programe za podporo športnikom in njihovim dvojnim karieram.

Ponovno se je pokazalo, kako koristno je povezovanje strokovnjakov različnih področij. Taka povezovanja porodijo najboljše »out of the box« ideje. Zanimivo bo prebrati izsledke in dobre prakse, ki so jih zajele ostale partnerske organizacije na projektu BRAVA-DC in spremljati, kako se implementirajo v praksi. Več o projektu: https://www.bravadualcareer.eu/about

​​​​​​​
V Tresconu zelo zavedamo pomena sodelovanja in smo v preteklosti večkrat sodelovali s športniki kot so Petra Majdič, Matjaž Kek, Miran Stanovnik, Dejan Zavec in drugi.

​​​​​​​

Nazaj